Hírek
Ófrika Rulez!

Alternatív Orange-díjas regény. Az Orange-díj az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb irodalmi díja. Bármely nemzet írónője megkaphatja olyan angol nyelvű regényéért, amit a díj átadását megelőző évben a szigetországban adtak ki.

A nőírók igen rangos díját mindig nyár elején, júniusban ítélik oda. A díj történetében idén először a tinédzser szekció ragaszkodott ahhoz, hogy a nekik szóló regényt ne a rangos ítészek válasszák ki, hanem ők maguk. Az általuk kiválasztott – és a korosztályuk olvasói által honlapok hozzászólásaiban támogatott – regény díját a hattagú tinizsűri (három lány és három fiú) Bernardine Evaristónak adományozta. Az írónő Londonban született, angol és nigériai szülők gyermekeként.
Az alternatív Orange-díjas regény eredeti címe Blonde Roots, magyarul: Szőke gyökerek. S mert ez a cím ma már nemigen mond valamit éppen a jelzett korosztálynak, emlékeztetjük az olvasókat a hetvenes évek nagy sikerére, Alex Haley Gyökerek (Roots) című regényére és főhősére, a mandinka törzsbéli Kunta Kintére, akit 17 évesen elrabolnak, és a 18. századi Amerikába hurcolnak rabszolgának. A regényből a hetvenes években tévéfilm-sorozat is készült, nálunk egy ország ült rendszeresen a képernyő előtt, hogy le ne maradjon egy részről.
„Légy üdvözölve egy feje tetejére állt világban! Légy üdvözölve Doris világában! Aki egyik percben még nővéreivel bújócskázik a házuk mögött, a következőben már egy rabszolgahajó fedélzetén találja magát, mely az Új Világ felé viszi.”
Ez a köszöntés már Dorisnak, Evaristo kis hősének sorsába vezet, akinek - megérkezvén egy különös trópusi szigetre - tudomására hozzák, hogy ő valójában egy ronda, disznóképű barbár, s életének egyetlen célja lehet csak: hogy kedvébe járjon gazdájának.
Az Evaristo-elképzelte világban művelt afrikaiak vibráló kultúrájú és élénk gazdaságú világot építenek fel, melyben a barbár európaiakat dolgoztatják rabszolgaként. Ebben a zseniálisan megírt „mi lenne ha” világban éli meg izgalmas kalandjait a fehér Doris Scagglethorpe, aki, lévén különlegesen művelt példány, a főnök tulajdonát képezi. Az ő szökésével kezdődik a könyv, s míg veszélyes útját követjük Anglia felé, elmeséli történetét. A mese Beecher-Stowe, Haley vagy Jacobs regényeiből ismerős lehet, de így, a bőrszíneket felcserélve még a faji problémák iránt legérzéketlenebbek számára is hátborzongatóvá válik.
„Érzelemgazdag, felkavaró, gondolatébresztő. Minden benne van, amit keresünk: eredeti, érthető, kiváló regény.” – indokolta a zsűri tinédzser szekciója (16-19 évesek) az alternatív Orange-díjat.
Mint hírlik, a regény még ez év őszén magyarul is napvilágot lát a K.u.K. Kiadó gondozásában.
K.u.K. Kiadó

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás. Legyen Ön az első!
Új hozzászólás:

Ellenőrző kód: Írja be a képen látható karaktereket a mezőbe!